torstai 14. joulukuuta 2017

Kirje joulupukille (julkaistu 24.12.1985!)

Kaikkea sitä löytyykin arkiston kätköistä. Seuraava teksti on elämäni ihan ensimmäinen lehdessä julkaistu. Tuolloinen Ylä-Vuoksi julkaisi tämän jouluaattona 1985. Hämmästyin, että sen ikäisenä olen tuollaista vääntänyt.

Kirje joulupukille

Rakas joulupukki. Kirjoitan sinulle ensimmäistä kertaa, tai en minä tiedä. Ei niin vanhoja asioita voi muistaa. Johan viimekin joulusta on kulunut melkein vuosi. Mitäs turhia minä nimeäni mainitsen, kun sinua ei kuitenkaan ole olemassa. Valepukkeja on kyllä sitäkin enemmän. Minä kyllä erottaisin heti oikean joulupukin, jos sellainen vastaan kävelisi. Oikea joulupukki nimittäin huutaa heti, kun sitä vetää parrasta. Valepukki kiljaisee vasta sitten, kun parran laskee irti.

Ai että olenko minä ollut kiltti? Totta kai. Meidän äiti sanoo aina, että ”meidän pikku Ville on oikea enkeli”. Niin hän sanoi viime kesänä Helsingin-matkallakin. Siellä minä vedin yhtä miestä parrasta. Hän näytti ihan lomalla olevalta joulupukilta. Ei hän tietenkään ollut, mutta hauskaa oli, kun se mies meinasi lyödä meidän isiltä hampaat kurkkuun. Sekin hauskuus loppui lyhyeen, kun meidän isi aikoi antaa minulle selkäsaunan.

Meidän äiti sanoi minua kiltiksi silloinkin, kun Lindströmin täti alkoi kirkua kukkaruukun pudottua sen eteen. Tietysti minua syytettiin kaikesta. Ruukku nimittäin putosi meidän parvekkeeltamme. Äiti kysyi minulta, putosiko ruukku vahingossa vai ei. Ei tietenkään. Minä halusin nähdä, pyörtyykö ihminen samalla tavalla kuin Aku Ankassa, kun kukkaruukku putoaa päähän.

Selkäsaunan meinasin saada silloinkin, kun tappelimme naapurin Kallen kanssa. Minä näytin Kallelle kieltä ja sitten Kalle aloitti tappelun. Hän mottasi ensin minua ja minä tietysti löin takaisin. Vähän ajan kuluttua tulivat meidän äiti ja Kallen äiti pihalle. Kalle ja minä lopetimme tappelun ja vähän aikaa meitä hoivailtuaan äidit alkoivat herjata toisiaan. Kallen äiti syytti minua ja meidän äiti Kallea tappelun aloittamisesta. Kallehan sen aloitti enkä minä. Minä näytin vain kieltä. Kallen äiti sanoi meidän äidille, että sen pitäisi pitää kakaransa vähän paremmin kurissa. Kuvittele joulupukki! Hän sanoi minua kakaraksi. Kallen äiti ei ainakaan tarvitse joululahjoja, eihän?

Vähän ennen joulua äiti sanoi, että minun pitää olla nyt kiltisti, muuten joulupukki ei tuo lahjoja minulle. Tontut muka tarkkailevat ikkunoista olenko minä kunnolla. Ei siellä ainakaan mitään joulutonttuja ole. Lindströmin setää minä kyllä erehdyin luulemaan joulutontuksi, vaikka setä olikin vain tulossa firman pikkujouluista ja oli unohtanut tonttulakin päähänsä. Setä käveli ihan vinoon, ihan kuin joku merimies. Äiti sanoi, että ”Lindström näyttää tulevan vähän hutikassa kotiin, kun vaimo ei ole kotona”. Seuraavana päivänä näin Lindströmin tätiä pihalla, kun täti tuli kotiin. Sivumennen sanoin setä Lindströmin tulleen hiukan horjuen kotiin edellisiltana. Täti tarkisti tietysti asian ja mekkala kuului pihalle asti.

”Kieliminen on rumaa”, sanoi meidän äiti, vaikka sitten hän sanoi, että oli hyvä, kun kerroin mihin aikaan ja missä kunnossa isi tuli kotiin kokouksesta. Isi ei siitä oikein pitänyt. Hän ei nimittäin lopettanut perässäjuoksemista, ennen kuin äiti sanoi, etten se minä sitä kertonut. Säästyinpähän tukkapöllyltä. Seuraavana aamuna sekin tukkapölly oli edessä, kun olin vaihtanut suolan ja sokerin keskenään. Isin vatsa ei oikein taida sietää suolaista kahvia.

Eilen minä tein aika kivan tempun naapurin Lissulle. Pussasin sitä suoraan suulle. Lissu alkoi huutaa ja sähistä ja niiden isä tuli heti katsomaan, mikä Lissua oikein vaivasi. Minä sanoin antaneeni Lissulle pikkujoululahjan. Sitten kun Lissun isä sai tietää mikä se lahja oli, hän alkoi nauraa ihan hillittömästi. Lissu hurjistui siitä vielä enemmän. On se kumma, kun nykyään ei naiset ymmärrä miehiä, eikö vain joulupukki?

En minä näköjään niin kiltti ole ollutkaan. Ajattelin, että jos olet olemassa, niin voisit tuoda meille videot ja kauhufilmejä. Sitten vielä oikein paljon karkkeja. Niin ja stereot tietysti.
Nyt kyllä tuntuu siltä, että en tarvitse muuta kuin hyvää joulumieltä. Voithan sinä silti tulla käymään meillä, vaikket toisikaan lahjoja minulle. Tuo meidän isille ja äidille jotain. Ei ne kuitenkaan joulupukkiin usko, mutta ei kai se haittaa.

Hei taas ensi vuoteen ja hyvää joulua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti