tiistai 25. huhtikuuta 2017

Suomi-poliitikko-suomi-käännöksiä

Poliitikot puhuvat usein kapulakieltä (jotta tavan kansalainen kuvittelisi heidän olevan jotenkin fiksumpia kuin me tavan kansalaiset). Tässä muutama ote päivän tv-ohjelmissa vilahtaneista termeistä, eli sanoista, ja siitä mitä he oikeasti tarkoittavat.

1. Kohtaanto-ongelma. Tarkoittaa sitä, että Kainuussa on liikaa peräkammaripoikia, jotka eivät ryntää työn perässä Helsinkiin. Laajemmin siis, että jossain on työnantaja, joka haluaa työntekijän, joka ei halua siirtyä sinne, missä työ on. Miksi ei? No, koska on

2. Kannustinloukku. Eli, työ on olemassa, mutta sen vastaanottaminen pudottaa elintason alle lakisääteisten. Jos ottaa työn vastaan, kaikki mahdolliset tulot putoavat, jolloin ei ole enää varaa leipään. Tämä on kummallinen juttu. Mitenkä monta hallitusta liekään yrittänyt puuttua tähän, mutta ei taida olla uskallusta tehdä oikeasti niin, että työn tekeminen kannattaisi.
 Tästä lyhyt esimerkki: aikoinaan itselleni oli tarjolla työ, 4 tuntia per päivä etäisyydellä 60 km. Eli 120 km per päivä omalla autolla (julkiset ei toimi), ja jos olisin ottanut sen vastaan... auto kuluttaa noin 7 litraa/100 km. Kulut: noin 12 euroa per työpäivä. Jos oletamme että työpalkkani olisi ollut noin 10 € tunti. Palkka olisi ilman kuluja 40 euroa. No, lasketaanpa sitten, palkka miinus tuo bensakulu, miinus pakolliset verot ja maksut, ja tässä kohtaa itselläni ulosotto, niin käteen jää noin 8, siis KAHDEKSAN euroa. Ei paljon napannut. Vieläkö kukaan ihmettelee, miksi en lähtenyt sinne töihin.

3. Liikkuvuus. Se on siis sama, että jos olisi töitä, pitäisi liikkua jotenkin sinne töihin. Kehäkolmosen sisäpuolella liikkuvuus on taattu. Maksat sen kuukausilipun ja jo on busseja, ratikoita tai metroja tai paikallisjunia mihin hypätä, jotta pääsee töihin. Entä täällä kolmosen pohjoispuolella? Ei taida ihan löytyä julkista, joten päädymme tässä kohtaa listani kohtaan kaksi. Kannattaako?

4. Asuntohintaongelma. Niin, liikkuvuus on taattu, mutta kämppä maksaa suurimman osan tuloista, ainakin siellä kehäkolmosen pohjoispuolella. Joten käteen ei jää paljon pastaakaan, vaikka kuinka tekisit töitä. Ainahan voi muuttaa tänne muualle. Mutta sitten ei ole sitä liikkuvuuttakaan... huh.

5. Haasteellinen. Tarkoittaa samaa, kuin suomen kielen sana vaikea. On siinä vaikeat päätökset itse kullakin, niin poliitikoilla kuin kansalaisillakin saada tämä edellä lueteltu yhtälö toimimaan.

Heitän vielä yhden.

Työmarkkinakierros: suomeksi: järjestöt puslaavat siitä, kuka maksaa kenelle ja minkä verran siitä, että tuhlaamme vapaa-aikamme jonkun firman töissä, mistä ei kuitenkaan saa kuin pelkät paskat niskaan työnantajan taholta.

Sietää miettiä, mikähän mätti, jos joku ei halua tehdä töitä, vaan elelee vaikka vähän kapeammin tuilla....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti