torstai 23. maaliskuuta 2017

Ennen oli paremmin... ei ollut!

Aika usein kuulee sanonnan "ennen oli kaikki paremmin". Ei ollut. Ja mainitsen tässä jo suoraan, että tekstissä olevat esimerkit olen poiminut muiden teksteistä. Itse nimittäin en voisi sanoa näitä paremmin, joten tässä historiapläjäys niille, jotka vielä haikailevat entisiä aikoja, jolloin entisen sketsiohjelman mummojen mukaan "sillo pulutkii ol paljo lihavampii..."

1. Ennen oli miehet rautaa, laivat oli puuta... Totta. Hemoglobiinia opittiin mittaamaan joskus 1870-tienoolla. Suomessa raudanpuutosanemia oli yleistä 1900-luvun alkuun asti. Elintaso oli mitä oli ja sairauksia "hoidettiin" esim. kuppaamalla, mikä nykyään on ylellisyyshoito. Raudanpuute yleistyi 1960-luvulla, kun valkoinen vilja valtasi kauppojen hyllyt... sittemmin jauhoihin alettiin lisätä rautaa...

2. Kesät olivat kuumempia! Eivät olleet.
Säätilastojen mukaan kuumimmat kesät löytyvät 2000-luvulta. Kaikkien aikojen ylin lämpötila on mitattu 29.7.2010 Liperissä. Ylin kuukausikeskilämpötila mitattiin samana heinäkuuna Puumalassa. Pisin hellejakso mitattiin Helsingin Kumpulassa 18.7. - 12.8.2014, jolloin helleraja rikkoutui 25 peräkkäisenä vuorokautena!
     Saattaa olla, että kesät ovat tuntuneet kuumemmilta, sillä joskus muinoin ilmastointilaite oli luksusta. Nykyään se alkaa olla vakiovaruste autoissa, jos nyt asunnoissakin.

3. Aiemmin oli turvallisempaa. Ei ollut.
Tahallisen väkivallan uhrina kuolleista on saatavilla tietoja vuodesta 1750 alkaen. Niiden perusteella elämme turvallisinta aikaa Suomen historiassa. Henkirikosten määrä on ollut laskussa 1990-luvun puolivälistä alkaen. Poliisitilastoissa rikosten määrä on kasvanut, vaikka koko rikollisuus on laskussa. Tämä johtunee siitä, että ilmoituskynnys on madaltunut.

4. Vanhuksista pidettiin huolta. Ei pidetty!
Ennen vanhukset saivat asua kotonaan ja jälkikasvu huolehti heistä. Totta. Tosin, nykyisinkin 15-vuotta täyttäneistä suomalaisista viidennes auttaa läheistään, joka ei muuten pärjäisi.
    Jos ennen ei ollut läheistä huolehtimassa, päätyi vaivaistaloon tai kunnalliskotiin mielisairaiden, orpojen ja "irstasta elämää" viettäneiden kanssa.
   Vanhainkoteja alettiin perustaa vasta niinkin myöhään kuin 1960-luvulla, mutta sehän oli laitoshoitoa. Kun 1972 kansanterveyslaki tuli voimaan, alettiin vanhuksia sijoittaa makaamaan terveyskeskusten vuodeosastoille. Kotisairaanhoito alkoi kehittyä vasta 1980-luvulla.
   Ja vielä: vuoteen 1913 asti pidettiin köyhäinhuutokauppoja, joissa vanhukset ja muut vaivaiset määrättiin taloon, joka suostui heitä halvimmalla hoitamaan... huh huh.

Ennen oli vetoisia asuntoja (tosin omassa kämpässäni huuliharppu soi itsekseen, kun sen heittää lattialle), ei tietoa keskuslämmityksestä. Vesi oli juoksevaa, jos joku sen haki kaivolta ja toi juosten. Itsekin olen asunut lapsena talossa, jossa oli ulkovessa. Armeijan käyneet nykyjannut tietävät, miltä tuntuu kun parinkymmenen asteen pakkanen puree persusta päkistäessä... puhumattakaan että munat on huurteessa takuulla.

Että, ennen oli kaikki paremmin. Eiköhän lopeteta se nillitys ja pidetään edes tämä taso mihin on päästy. Parempaankin voidaan pyrkiä, joten sitä kohti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti