perjantai 22. huhtikuuta 2016

Kauppa halpuuttaa, hallitus kallistuttaa?

Ei sitä riemua sitten kauaa kestänyt, että ruuan hinta on "laskenut", tai kuten kauppa sanoo "halpuuntunut". Itse asiassa, jos tälleesti köksänä miettii, sellaisten ruokien hinta on laskenut, missä muutenkin taitaa ravintoarvot olla aika tilastollisesti vatuillaan. Otan vain yhden esimerkin: ns. B-luokan makkarat. No, jauhojahan saa halvalla, lihaa ei, joten ne joilla ei ole varaa kokolihaan, ostavat sitten sitä jauhomakkaraa. Seuraus: sydän- ja verisuonitautien lisääntyminen? Ehkäpä.

Mitäs tästä seuraa? No tietysti se, että ihmillä on tarvetta lääkäriin, johon pääsy siis hallituksen kaavailuissa menee jonkin sortin yhtymiin tai yhtiöihin. Voi olla että hinta pompsahtaa taas joidenkin ihmisten ulottumattomiin, joten lääkäriin ei pääse, sairaus jää hoitamatta, rahaa ei edelleenkään ole kunnon eväisiin, joten... odottaapi kuolo ehkä nopeammin kuin on tarpeen tai suotavaa. Eikä niihin lääkkeisiinkään saata olla varaa, jos nyt sattuu lääkäriin pääsemään. Jenkkiläistä touhua.

Kun ei rahat riitä, jukolauta, lauloi Irwin aikoinaan. Eläminen on kallista, mutta hautaanpano se vasta kallista onkin. Kun nyt hallitus toteuttaa tätä Suomen kokoista laboratoriokoettaan kurjistamisesta, on siellä keksitty vielä lisääkin näitä konsteja: tienkäyttömaksut. Aivan, Suomessa autoilu on muutenkin kallista, joten keksitään veroa veron päälle. Kuinka moni muistaa, että edellisen laman aikaan keksittiin ikiliikkuja, nimeltään "käyttömaksu". Sen piti olla tilapäinen. Tuolloin jo sanoin, että katsotaanpa miten tilapäinen se on. Ei ollut, pysyvä siitä tuli, koska lypsävää lehmää on typerä tappaa; tässä tapauksessa siis suomalainen autoilija on se lehmä, jolta rahaa voi lypsää.

Autonkäyttömaksu on siis liian vähän. No ministeri Berser (tai jotain) keksi sitten, että teitä käyttäviltä voi siis lypsää lisää rahaa. Ja miten sen suuruus määritellään, onkin ihan toinen juttu. Autoihin pitäisi asentaa, ehkä, laite, jolla sitä seurataan, miten paljon ajellaan. Tai satelliiteillä kännykän välityksellä seuraillaan liikkeitä. Entäs jos piruuttani jätän kännykän kotiin, antaako polliisi sanktion, koska en olekaan seurattavissa (autoni on vanha, siihen ei kannata asentaa laitteita, ja minunhan se-KIN pitäisi itse maksaa).

Mikä muu on kallistunut, jos ruoka "halpuuntuu"? Asuminen. Kyllä, vuokrat nousevat tasaiseen tahtiin. Sähkön hinta on 6 vuodessa pysynyt lähes samana, mutta siirtomaksut ovat kolminkertaistuneet, eikä siihen helpotusta saa kerrostaloasuja koska, tietääkseni, en tuohon ikkunaan voi vaihtaa aurinkopaneelia tilalle. Jääkaapin voisi vaihtaa, mutta sekään ei käsittääkseni oikein käy, kun nykyisen omistaa vuokranantaja... joten enpä sijoita.

Työvoiman hintakin sen kuin halpuuntuu. Laskin aikoinaan erään työnantajan palveluksessa, että minun ei kannata ajaa omalla autolla (huom!) neljäksi tunniksi töihin per päivä 40 kilsan päähän, koska käteen jää vähemmän rahaa, kuin ottamatta sitä työtä vastaan. Ja nyt siitäkin aiotaan tehdä, omalla kustannuksella tehtävää "työnäytettä". Hetkinen??? Mitä vittua!!

Palaan hiukan taaksepäin: ruoka siis halpuuntui? Mutta kun kaikki muu kallistui ja jos tuo tienkäyttelymaksu menee läpi, alkaa kauppa nostaa hintoja, takuulla. Joten, ei rahaa kulutukseen, eli ei ruokaan, ei viinaan, ei tupakkaan, ei muuhunkaan. Siis: asiakkaat eivät osta, joten odotettavissa on se, että lama sen kuin pitkittyy kysynnän pudotessa. Ja sitten kun odottaa kuolo, perikunta maksaa vielä lisää hautaan viemisestä, koska varmasti ruumisautokin joutuu siitä tienkäytöstään maksamaan, kuollutta painoa kun on kyydissä.

Yhteenvetona: valtiota ei voi johtaa kuin yritystä. Jos yrityksen kustannukset kasvavat, niitä pitää karsia. Mutta jos valtion kustannukset kasvavat, ne eivät kyllä pienene sillä, että sen "työntekijöiltä" otetaan ostovoima pois tai maksatetaan kaikki heillä. Ei firmatkaan tietääkseni peri maksua työntekijöiltä siitä, että ne pyyhkivät persuksensa vessassa käydessään, mikäli ehtivät. Mutta tästähän on nyt valtion kohdalla kyse. Valitettavasti hallitus ei vain tätä vauhtisokeudessaan näytä ymmärtävän. Toivottavasti sinä, lukijani ymmärrät kun seuraavat vaalit ovat esissä. Lupauksiin ei voi luottaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti