keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Näytä korttisi!

Jokunen aika sitten uutisoitiin siitä, että joku taho kaavailee moottorisahan käyttökorttia sahan käyttäjille.
Niinpä niin. Mieleeni tuli välittömästi tilanne, missä ystäväni, taikuri Janne Mustonen antaa näytteen sahankäyttötaidostaan, ja erityisesti se, miltä näyttää ihminen, joka koetta valvoo. Luulisin, että näkisimme tilanteen, jossa ilme kertoo, miten aivot nyrjähtävät. Mustonen rikkoo kaikki mahdolliset turvallisuusmääräykset...

Mutta vakavasti ottaen. On tieturvakortti, tulityökortti, työturvallisuuskortti, anniskelupassi, hygieniaosaamiskortti (tähän palaan hetken päästä) jne... mitä ilman et voi tehdä tiettyjä asioita.

Työkaverini kysyi, kun ilmoitin, että laitan savustuspöntön pöhisemään, että "onko siulla tulityökortti". Pysähdyin. Niin, saanko minä nyt sitten laittaa tulet sinne pöntön alle, ihan halkotulet, jos ei tulityökorttia ole? Entäpä grillin käyttö? Kaasugrilli, vaatiiko sekin tulityökortin? Entä kotikäytössä olevat grillit? Pitääkö niidenkin omistajien kohta näyttää korttia, että grillin saa kantaa kaupasta ulos? Niin, tai hei, retkeilijät! Eikös niilläkin pidä olla tulityökortti, jos aikovat jossain laavulla tulistella!!! Hyvä ihme sentään, miten vaarallista touhua, jos ei ole koulutusta.

Ajatukseni rullasivat eteenpäin. Eihän siinä mitään, jos tieturvakortti pitää olla, jos tien vieressä työskentelee. Mutta ajatelkaapa miten vaarallisia ovat keittiöissä käytettävät laitteet, vaikkapa tehosekoitin? Tai sähkövatkain? Herranjumala, siihenhän voi työntää vaikka sormet vahingossa, tai kielen, jos haluaa maistaa, onko taikina ok! Eikö kotirouvilta tai keittiöhenkilökunnalta pitäisi vähän rahaa ottaa siitä, että ovat pari tuntia istuneet jossain hevonvitun koulutuksessa, jotta saavat käyttää näitä härveleitä??? Jo olisi korkea aika suojelutanttojen herätä tähän epäkohtaan, että varmistetaan, ettei kotona kukaan loukkaannu näiden käytöstä.

Tai miten olisi veitsityökortti. Että kokki (tai kotikokki) ei saa käyttää teräviä veitsiä, ellei hallussa ole tarvittavaa korttia...

Mihin on hävinnyt ns. maalaisjärjen käyttö, ja kenties sen arvostaminen. Meidät suojellaan hengiltä, sitä mieltä minä olen aina ollut. Ja moottorisahakortti on kyllä kaiken huippu. Eräs tuntemani metsuri tokaisi, että on 30 vuotta tehnyt näitä hommia, eikä kortilla sahaa ajella. Kas kun ei oteta vielä käyttöön ulkotyölisää, että voi metsurina tehdä ulkona töitä. Kreikassa nimittäin metsureille maksettiin moista. No, tämä nyt meni vähän ohi asiasta, mutta kuinkas monta kertaa sisätiloissa on puita kaadeltu??

Palaan nyt siihen hygieniaosaamiskorttiin. Kortissa nimittäin lukee "voimassa toistaiseksi", toisin kuin näissä muissa mainituissa, joita pitää tietyin väliajoin päivittää, ja sehän tietysti maksaa, jos ei kortin haltijalle, niin sitten työnantajalle X-euroa, että kaveri saa tehdä töitä. Jos korttia ei ole, ei tehdä töitä. Joku on siis keksinyt ikiliikkujan. Paitsi se, joka antoi meille toistaiseksi voimassa olevan hyg.passin.

Toivottavasti kukaan ei nyt tästä keksi, että hei, kaikki hygpassilaiset passitetaan kerran viiteen vuoteen tekemään sama koe uudestaan. Nimittäin, ne vaaratilanteethan ei muutu mihinkään, mitä esim keittiöhygieniassa on. Miten lie noiden muiden korttien osalta? Siellähän vaara muuttuu jatkuvasti? Kuten tuli?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti