tiistai 13. joulukuuta 2016

Imperiumin vastaisku

Karu todellisuus paljastuu pikkuhiljaa...

Kun hallitus alkoi kaikella innokkuudellaan purkaa ns. kannustinloukkuja, yksi niistä oli se, että työttömän ei kannata tehdä pätkätöitä, joista maksetaan jokin nimellinen korvaus menetetystä vapaa-ajasta, koska saatu palkka vähentää muita tukia ja aiheuttaa paperien puljaamista. Tehtiin päätös, että saakin hankkia 300 euroa kuussa ilman, että se vaikuttaa mahdollisiin muihin tukiin (joita luulisin tässä kohtaa olevan työttömyyskorvaus, ansiosidonnainen päiväraha ja toimeentulotuki). Tässä kohtaa kaikki hurrasivat ja taputtivat innoissaan karvaisia käsiään yhteen, että "jee, nyt voikin mennä tekemään vähän töitä".

Aivan. Matematiikkahan toimii. Se toimii tasan siihen asti, kun tienaat 299,99 euroa kuussa. Tuet säilyvät, ja kas ihmettä, elintaso parani edes tuon summan verran. Mutta annas olla, mitä tapahtuu kun tienaat 300,01 euroa? Arvaatte varmaan. Summa vähennetään muista tuista täysimääräisenä, eli käytännössä elintaso taitaakin laskea nousun sijaan. Itselläni se leikkasi ansiosidonnaista juurikin tuon verran, eli ei tässä rikastumaan pääse. Ei paljon naurattanut, kun tilille kopsahtanutta summaa katsoin. Täysimääräinen päiväraha olisi ollut noin 60 euroa, ja leikkurin iskettyä se onkin noin 18 euroa, mikä on siis vähemmän kuin työkkärin maksama summa per päivä. Allelujaa ja aamen.

Lyhyesti sanottuna, meitä kusetettiin taas oikein kympillä.

Käytännössä tuo laskuri aiheuttaa sen, ettei edes niitä muutaman satasen pätkätöitä kannata ottaa vastaan, ellei summa jää alle kolmensadan euron kuussa, tai sitten niin, että palkka tosiaan kattaa elinkustannukset. Että, mikähän tämän työllistämisvaikutus on.

Eräs tuttu kertoi tilanteesta, missä hän on tapellut mm. Kelan kanssa omista tuloistaan. Perheellinen ihminen kun on, olisi oikeutettu ties mihin tukiin, mm. yksinhuoltajan korotukseen. Hän ei vain tiennyt sitä. Virkailija oli luetellut muutkin tuet, mitä hän voisi hakea. Niitä olikin lukuisia ja toiveikkaana henkilö niitä hakikin. Lopputulos on sivuseikka miten hänelle kävi. Olennainen kysymys on se, moniko tukiin oikeutettu tajuaa niitä hakea tai edes pystyy hakemaan, koska paperisota on melkoinen. Joka tuki pitää hakea erikseen. Ja mitähän tapahtuisi, jos kaikki tukiin oikeutetut niitä oikeasti hakisivat? Valtio varmaan menisi konkurssiin, ns. sosiaalimenot räjähtäisivät pilviin.

Kehotankin v----tuilemaan nyt urakalla. Ottakaapa selvää, mitä tukia saisitte ja hakekaa niitä.

Kelan matematiikka mättää muutenkin. Hain taannoin asumistukea, koska tiesin tulojeni vaihtelevan melko lailla kuluneen syksyn aikana. En tiedä millä logiikalla laskettiin, kun kuukausituloikseni arvioitiin noin 3800 euroa nettona kuussa. Enpä ollut huomannutkaan, että olen ansainnut noin paljon kuussa, ainakaan tilillä ei rahaa näy. Faktat olivat heillä käytössä takautuneelta ajalta, joista kävi tasan tarkkaan ilmi, että tuloni ovat lähempänä 2000 euroa kuussa, sekin, jos sattuu olemaan työtunteja tarpeeksi. En voinut oikeasti kuin nauraa. Valittaahan päätöksestä voisi, en viitsinyt, koska sitä päätöstä sitten odotetaan varmaan puoli vuotta.

Hivenen lisää matematiikkaa. Hallitus lupasi pudottaa veroastetta "ihan tasapuolisesti kaikkien verotus kevenee". Mutta kun matematiikka toimii näin: jos tienaat 100 euroa, o,6 prosentin verotuksen kevennys on siitä - 0,60 euroa, eli 60 senttiä. Jos tienaat 1000 euroa on tuo sama prosenttimäärä 6 euroa, mikä kyllä mielestäni on aika epätasapuolisesti verotusta keventänyt. Jos puhutaan palkkasummista, niin kyllä tälläkin logiikalla rikas rikastuu, ja köyhä ei ainakaan rikastu.

Nyt nuo juupelit menivät vielä leikkaamaan opiskelijoilta, eläkeläisiltä ja lapsiperheiltä. Eli juuri niiltä, joille ei tuo 0,6 prosentin veronkevennyt tuo hevon vitun hyötyä. No, onpahan yhteiskuntamme hyväosaisilla lisää rahaa sijoitettavaksi tai ihan vaan makaamaan tilillä.

Olis kirveellä töitä, vanhan sanonnan mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti