keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

IRTI-Teatterin sisäilmaongelmasta...

Yleensä en varmaankaan käyttäisi tätä kanavaa mihinkään tällaiseen, mutta nyt koen että on pakko. Tämä on siis minun kirjoittamani, henkilökohtainen mielipide, jota ei pidä nyt sotkea IRTI-Teatterin tai Vuoksenniskan Nuorisoseura ry:n viralliseen kantaan. Mutta läheltä liipannee...

Koin, että asioita on tarpeen selventää.
 
Vastine Titta Pitmanille
 
IRTI-Teatterin sisäilmaongelmat

Kuntavaaliehdokas Pitman kirjoitti Uutisvuoksi - ja Imatralainen -lehdissä keskiviikkona 8.3. että IRTI-Teatterilla on sisäilmaongelma. Väite on tässä kohtaa vielä todentamatta, joten oli vähän ennenaikaista väittää teatterissamme olevan mitään sisäilmaongelmaa. Tutkimuksia ei ole vielä tehty, ne tullaan kyllä tekemään, jotta asiaan saadaan selvyys.

Vuosien varrella olemme tehneet monia korjaustoimia, jotta itse teatteritilan sisäilma olisi siedettävässä kunnossa. Paljon oli kiinni siitä, että laiminlöimme siivousta, jolloin tilaan kertyi runsaasti pölyä. Siivousta onkin tehostettu, joten villakoirat eivät enää hyökkää kimppuun nurkista, kuten aiemmin tapahtui.

Harhaanjohtavaa on kuitenkin kirjoittaa, että nimenomaan IRTI-Teatterin tilassa olisi sisäilmaongelma. On valitettavaa, että lapset tai nuoret oireilevat harrastusryhmissämme. Ongelmaksi näyttää muodostuneen Tainion ITY-talon suuri Sali, missä näitä oireita nimenomaan on ilmennyt, ei siis itse teatteritila.

Ehdokas Pitman ehdotti, ilmeisesti varsin poliittisena vetona ennen vaaleja, että irtiläiset siirtyisivät käyttämään uutta Teatteri Imatraa harjoitustilana.

Ehdotus on täysin mahdoton toteuttaa. Ensiksikin, IRTI-Teatterissa toimii ryhmiä viitenä iltana tai päivänä viikossa, pääasiassa aikavälillä 17 – 21, jolloin myös Teatteri Imatra toimii normaalisti, joko esitysten tai omien harjoitustensa muotoisena. Ryhmissä toimii noin 120 eri ikäistä ihmistä, vauvasta vaariin. Lisäksi IRTIllä on esityksiä, jotka eivät välttämättä ole noina aikoina. Toiseksi, mainittakoon niillekin, jotka kuvittelevat näyttelijöiden vain pyörähtävän näyttämöllä heittämässä esityksen ja ovat loppupäivän vapaalla punaviinilasi kourassa ja huivi kaulassa, ettei asia ole näin. Näyttelijän työaika on pääsääntöisesti jaettu kahteen jaksoon: aamuharjoitukset klo 10 – 14 ja iltaharjoitukset klo 16 – 22 tai tuona aikana oleva esitys, joten Teatteri Imatra on takuuvarmasti miehitetty niinäkin aikoina, kun IRTI tarvitsisi harjoitusaikaa. Meillä harrastajilla taas on yleensä aikaa harrastaa vain iltaisin, joten Teatteri Imatran tilat ovat täysin poissuljettuja!

IRTI on etsinyt vaihtoehtoista tilaa jonkin aikaa. Sellaista ei ole helposti tarjolla. Tilassa pitäisi olla nouseva katsomo, tilat tekniikalle, valaistustekniset rampit, voimavirran syöttö, maskeeraustila, pukuhuone, jne. joita ei joka esitykseen tarvitsisi rakentaa uudelleen. Nykyisessä tilassa nämä tekniset ratkaisut ovat kiinteästi asennettuna. Tilan jakaminen muiden eri alojen harrastusryhmien kanssa on siksikin jotakuinkin mahdotonta.

Mainittakoon myös se, että harrastusmaksumme on kohtuullinen, joten niillä ei kateta edes nykyisen tilan vuokraa. Vuoksenniskan Nuorisoseura, jonka alaisena IRTI-Teatteri siis toimii, maksaa tilasta kuukausivuokraa, plus vesi ja sähkö (jota esitysten aikana kuluu teatteritekniikkaan maksimissaan 16 kW/tunti!!). Nykyisellä vuokrahinnalla tuskin löytyy vastaavaa tilaa kovin helposti.

Ymmärrän vanhempien huolen lasten terveydestä, varsinkin kun joka puolelta kuuluu sisäilmaongelmista juttua. Olen myös omasta terveydestäni huolissani, mikäli totean siihen olevan aihetta hengittämäni ilman takia. Totta kai, tarvittaviin toimenpiteisiin ryhdytään, jos aihetta on, mutta kuten edellä hieman kuvasin, tilaongelma on pikkuisen isompi, mitä saattaa kuvitella tietämättä tosiasioita.

Loppukaneetiksi: IRTI-Teatterin käyttäminen poliittisena aseena on halpamainen temppu! IRTI ja Vuoksenniskan Nuorisoseura ovat poliittisesti sitoutumattomia, vaikka vuokraisäntänä olisi minkä tahansa puolueen tila!

Ystävällisesti,
Ilpo Ilves, sihteeri, VuNs ry/IRTI-Teatteri
kuntavaaliehdokas (SDP)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti