keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Insinöörin logiikkaa?

Mikään ei ole niin viisas, kuin insinööri.

Noin se sanonta menee. Ja kun nykyistä pääministeriä katsoo, todellakin. Hän on viisas. Käyttää inssin logiikkaa.

Nimittäin siis, edellinen (ja sitäkin edellinen) hallitus lupasi luoda 200 000 työpaikkaa. No, ilmeisesti tämäkin kummittelee lupauksena siellä taustalla. Nyt haetaan kasvua (tiedä sitten niistä työpaikoista) sillä, että jokainen tekee 20 minuuttia lisää töitä.

Mitenkä tämä 20 minuuttia lisää tuottavuutta? Riippuu muuten pirusti alasta. Esimerkki: anniskeluravintola, joka aukeaa klo 9 (aikaisemmin ei saa anniskella). Työaika alkaa todnäk klo 08.30. Hyvä. Työaika on todnäk 7h30min. Eli työaika päättyy klo 15.30, jolloin siis vuoro vaihtuu. No, jos se päättyykin klo 15.50, on säästetty 20 minuuttia seuraavasta vuorosta. Tosin, läpsyvaihdot ei ole viisaita, joten oletetaan, että seuraava tulee töihin 15.30. Hänen vuoronsa päättyy 22.50. Ja oletetaan, että 22.30 tuli pilkku. Mitenkä? Tuliko tässä työpaikka lisää, vai ei.

Ei tullut.

Eikä tuottavuuskaan lisäänny, kun viinaa saa myydä vain välillä 09 - sulkemisaika.

Kas kun ei ehdotettu kieltolakia. Sekin lisäisi ihmisten yritteliäisyyttä enemmän!

Ja, fakta on faktaa: jos nipistetään ihmisten tuloista, kotimainen kulutus vähenee, oli se sitten perheen matkailusta tai ylipäänsä kulutuksesta, tai kenen tahansa, niin ihmiset ostavat vähemmän, ja tulee edelleen tukalampaa yrittäjille. Seuraus: kaupat ei myy, tulee lisää työttömiä, ja kas, syöksykierre on valmis.

Että, insinöörit on sitten viisaita. Kiitos. Nam.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti